Chleb od wieków wytwarzany jest niemal takimi samymi metodami.

Od tysięcy lat jest to podstawowy pokarm ludzkości i cieszy się on niezmiennie dużym powodzeniem. Głównymi składnikami każdego chleba są mąka, drożdże, sól i woda. Mąka pszenna jest głównym składnikiem większości pieczywa. Jakość mąki jest szczególnie ważna w wypieku chleba, ponieważ będzie ona miała znaczący wpływ na gotowy produkt. Kiedy mąka jest zwilżana i mieszana, ubijana lub ugniatana, gluten rozwija się, nadając ciastu elastyczność i puszystość. Elastyczny szkielet glutenu zatrzymuje gaz powstały w wyniku fermentacji drożdży lub zakwasu. Drożdże do wzrostu potrzebują wilgoci, pożywienia i ciepła. Kiedy te wymagania są spełnione, drożdże rosną. Ich funkcja w wypieku chleba polega na wytwarzaniu dwutlenek węgla, aby ciasto rosło, oraz rozszerzaniu sieci komórkowej ciasta, aby uformować miękisz chleba, Drożdże nadają również chlebowi charakterystyczny smak i aromat. Sól jest podstawowym składnikiem chleba. Tradycyjne pieczywo na zakwasie lub drożdżach

Jest używany w bardzo małych ilościach, aby nadać chlebowi smak.

Pomaga również wzmocnić gluten i wspomaga fermentację zakwasu, aby wyprodukować chleb o dobrej objętości i teksturze. Do produkcji ciasta chlebowego używa się również wody. Ważne jest, aby do wypieku chleba używać odpowiedniej ilości wody dobrej jakości, ponieważ wpływa to na odpowiednie rozproszenie i wymieszanie innych składników. Oprócz tych głównych składników używanych do produkcji chleba, często dodaje się niewielkie ilości innych składników, które poprawiają teksturę, strukturę miękiszu i zachowują właściwości chleba. Wszystkie składniki chleba powinny być wyraźnie wymienione na opakowaniu czy etykiecie. Zazwyczaj dodatkiem dla urozmaicenia smaku i poprawy strawności pieczywa są różnego rodzaju ziarna i nasiona, jak chia, siemię lniane, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, soja. Renomowane Piekarnie w Łodzi oferują różnego rodzaju wyroby dla wymagających klientów. Można również znaleźć w sprzedaży chleby z dodatkiem owoców i warzyw, jak żurawina, cebula, dynia, czy burak. Kupując pieczywo warto wybierać takie, które nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, cukru i wzmacniaczy smaku czy też konserwantów.